Fırewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?
- AutoCAD LT ile projelerinizi hızlandırın.
- Lande Kabinet
- HP Foundation 2012 R2 Gen9 Kurulumu
- HPE ProLiant DL380 Gen10 incelemesi
- Yeni HP Z İş İstasyonları
- Teknik Destek ve İletişim
- VMware
- Microsoft Azure
- Fırewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?
- Veeam
- Acronis Backup
- Sunucu Kasa Tipleri ve Genel Özellikleri
- Hangi Sunucuyu Almalıyım ?
- Yedekleme
- Fellowes
- Office 365 nedir?
- Bulut Teknolojisi Nedir?
- Temel Ağ Cihazları
Fırewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?
Fırewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?
Güvenlik duvarları mevcut ağ yapınızı korumak amacı ile geliştirilmiştir.
Güvenlik duvarları yapınızı dışarıdan gelecek tehditlere karşı tek başına koruyamayacağı için günümüz teknolojisinde UTM cihazları üretilmektedir.(Unified Threat Modeling- Birleşik Tehdit Yönetimi)
UTM cihazları çok katmanlı bir güvenlik modeli ve daha kolay yönetilebilen ara yüze sahip olduğu için daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.
UTM cihazları içerisinde ;
- Firewall
- IPS (Intrusion Prevention Systems)
- IDS(Intrusion Detection Systems)
- Antivirüs
- Antispam
- VPN
- Content filtering
- Application control
gibi bir çok özellik gelmektedir.
Doğru firewall ürünü nasıl belirlenmelidir ?
Her firmanın bulunduğu lokasyon farklıdır,bu farklılık dolayısıyla her firmanın internet alt yapılarıda birbirinden farklıdır.Doğru ürün konumlandırmada internet hattı sayısı , hızı ve türü önemlidir.
Bir diğer etken kullanıcı sayısıdır.Günümüz teknolojisinde artık her kullanıcı en az iki adet cihaz kullanmaktadır.Firewall ürün kapasitesini hesaplarken genelde her kullanıcının ortalama üç cihaz kullandığını varsayarak bir model belirleriz (bilgisayar,telefon,tablet gibi).Bu durumda 30 kullanıcılı bir firma için en az 90 kullanıcı varmış gibi bir model belirlemek performans açısından daha doğru bir tercih olacaktır.
Ayrıca cihazın içinde yazılacak olan her kural ve özellik cihazın performansı etkileyecektir.Bu sebeple nasıl bir yapının kurulacağı hakkında bir bilgi aldıktan sonra , kullanıcı sayısı , internet hattı adedi,türü ve bu hatların hızlarına göre uygun bir ürün belirlenmelidir.
Log kayıtlarınız tutuluyor mu ?
4 Mayıs 2007 yılında kabul edilen , 23 Mayıs 2007 tarihinde Resmi gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren 5651 sayılı kanun ile birlikte log tutma ve istenildiği zaman bu log kayıtlarını gösterebilme zorunluluğu getirilmiştir.
Bu Kanunun amaç ve kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usûlleri düzenlemektir.
Firmalarda her zaman bir internet hattı birden çok kullanıcı tarafında kullanılmaktadır,bu durumda kullanıcıların internet kullanımından kaynaklanan yasal problemler ile karşılaşmamak adına interneti kullanan kullanıcıların log kayıtlarının tutulması gereklidir.Hangi kullanıcının hangi IP adresinden nereye bağlandığı kayıtlı bir şekilde tutulmalı ve istenildiği durumlarda yetkili kişilere verilebilecek şekilde en az 1 yıl saklanmalıdır.
FORTINET
Fortinet firması 2000 yılında kurulmuştur,ilk ürünleri Mayıs 2002 yılında piyasaya sürmüştür.
Türkiye pazarına 2004 yılında giriş yapmış ve o günden itibaren en çok satılan güvenlik ürünleri arasında yerini almıştır.
FORTINET ÜRÜN AİLESİ
FORTIGATE : BÜTÜNLEŞİK NETWORK GÜVENLİK PLATFORMU
FORTIWIFI : KABLOSUZ FIREWALL PLATFORMU
FORTIANALYZER : MERKEZİ LOG TOPLAMA VE RAPORLAMA
FORTIMAIL : MESAJLAŞMA GÜVENLİĞİ
FORTIAP : FORTIGATE’E ENTEGRE KABLOSUZ GÜVENLİK VE ERİŞİM ÇÖZÜMÜ
FORTISWITCH : GÜVENLİ SWITCH ÇÖZÜMLERİ
FORTIWEB : WEB UYGULAMA GÜVENLİĞİ
FORTIMANAGER : MERKEZİ YÖNETİM PLATFORMU
FORTISANDBOX : GELİŞMİŞ TEHDİT KORUMASI
FORTICLIENT : UÇ NOKTA GÜVENLİĞİ
FORTITOKEN : İKİ AŞAMALI KİMLİK DOĞRULAMA ÇÖZÜMÜ
FORTIADC : YÜK DENGELEYİCİ
FORTIAUTHENTICATOR : KİMLİK DOĞRULAMA
FORTICLOUD : BULUT SERVİSLERİ
FORTIDDOS : DDOS KORUMASI
FORTIVOICE : IP PBX TELEFON SİSTEMLERİ
FORTINET ÜRÜNLERİ DEMO İMKANI
Fortinet markasının merak ettiğiniz kullanmak istediğiniz bir modeli olursa aşağıdaki adresten erişerek online demo yapma imkanınız bulunmaktadır.
İstedikleri bilgileri doldurduktan sonra erişim için bir e-posta gelecektir.Gelen e-postada verilen link , kullanıcı adı ve parola ile demo cihazına erişebilir testlerinizi yapabilirsiniz.
https://www.fortinet.com/demo-center.html